2016年4月14日星期四

Diet Prinsip untuk Pesakit Penyakit Buah Pinggang Kronik


Prinsip diet untuk pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik adalah seperti berikut: lima rendah dan satu tinggi: kalium rendah, garam rendah, fosforus rendah, rendah lemak, rendah protein (kecuali mereka yang mempunyai Sindrom Nephrotic), vitamin yang tinggi.
1. kalium rendah kandungan kalium tinggi makanan harus dilarang: semua jenis cendawan boleh dimakan, ubi, keladi Cina, kubis, tarikh, pisang, oren, cendawan putih, pic, aprikot, bayam, rogol, dan lain-lain
2. garam rendah kandungan garam yang tinggi makanan: MSG, soda, keropok, mi halus kering, kicap, dan lain-lain Pesakit yang tekanan darah tidak stabil atau mempunyai edema yang teruk, perlu mengelakkan garam. Secara umum, setiap pesakit mengambil garam kurang daripada 3 g setiap hari.
kandungan 3. rendah fosforus tinggi fosforus makanan: Produk makanan laut dan tumbuhan laut seperti rumpai laut, bejana, usus haiwan, bijan, teh, madu, kuning, dan lain-lain
4. komen rendah lemak: Ia adalah dilarang untuk menggunakan minyak haiwan semasa memasak. Mengambil minyak sayur-sayuran terutamanya, dalam makanan lemak tidak mengambil. Ia adalah lebih baik untuk pesakit penyakit buah pinggang untuk mempunyai minyak jagung tercemar dengan asid lemak tak tepu.
5. kualiti protein yang tinggi boleh mengambil jumlah yang betul putih telur, susu dan daging tanpa lemak halus, jumlah pengambilan hendaklah tidak kurang daripada 100g. Jangan mengambil setiap jenis kacang seperti kacang tanah, biji tembikai dan walnut.
6. vitamin yang tinggi mengambil lebih banyak sayur-sayuran dan setiap jenis vitamin seperti pir, epal, timun, tomato, dan lain-lain

Nota: mengelakkan makanan pedas (seperti bawang, halia, bawang putih, dan lain-lain). Elakkan asap dan minuman keras, dan mengelakkan daging anjing. Pada masa yang sama oliguria, pesakit perlu mengawal pengambilan air. Secara umum, pengambilan air boleh kurang daripada jumlah air kencing pada hari sebelum.

没有评论:

发表评论