Prinsip diet untuk pesakit dengan penyakit buah pinggang kronik adalah
seperti berikut: lima rendah dan satu tinggi: kalium rendah, garam rendah,
fosforus rendah, rendah lemak, rendah protein (kecuali mereka yang Nephrotic
Syndrome), vitamin yang tinggi.
1. kalium rendah kandungan kalium tinggi makanan harus dilarang: semua jenis
cendawan boleh dimakan, ubi, keladi Cina, kubis, tarikh, pisang, oren, cendawan
putih, pic, aprikot, bayam, rogol, dan lain-lain
2. garam yang rendah kandungan garam yang tinggi makanan: MSG, soda, keropok,
mi halus kering, kicap, dan lain-lain Pesakit yang tekanan darah tidak stabil
atau mempunyai edema teruk, harus mengelak daripada garam. Secara umum, setiap
pesakit mengambil garam kurang dari 3 g setiap hari.
3. kandungan fosforus rendah tinggi fosforus makanan: Produk makanan laut dan
tumbuhan laut seperti rumpai laut, bejana, usus haiwan, bijan, teh, madu, kuning
telur, dan lain-lain
4. komen rendah lemak: Ia adalah dilarang untuk menggunakan minyak haiwan
semasa memasak. Mengambil minyak sayur-sayuran terutamanya, jangan mengambil
makanan berlemak. Ia adalah lebih baik untuk pesakit penyakit buah pinggang
mempunyai minyak jagung mengandungi asid lemak tak tepu.
5. protein berkualiti tinggi boleh mengambil jumlah yang tepat putih telur,
susu dan daging tanpa lemak halus, jumlah pengambilan hendaklah tidak kurang
daripada 100g. Jangan mengambil setiap jenis kacang seperti kacang tanah, biji
tembikai dan walnut.
6. vitamin yang tinggi mengambil lebih banyak sayur-sayuran dan setiap jenis
vitamin seperti pir, epal, timun, tomato, dan lain-lain
Nota: elakkan makanan pedas (seperti bawang, halia, bawang putih, dan
lain-lain). Elakkan asap dan minuman keras, dan mengelakkan daging anjing. Pada
masa yang sama oliguria, pesakit perlu mengawal pengambilan air. Secara umum,
pengambilan air boleh kurang daripada jumlah air kencing pada hari sebelum.
没有评论:
发表评论